Over ons

Van Reeuwijk bouwmeester, de bouwmeester voor uw monument!

 

  • jarenlange ervaring met monumenten
  • grote kennis op het gebied van molens, sluizen, gemalen en bruggen
  • specialist op het gebied van subsidieaanvragen en fondswerving bij monumenten

 

 

Van Reeuwijk Bouwmeester is deskundig in het maken van:

  • instandhoudings- en restauratieplannen
  • bouwbegeleiding en directievoering
  • bouwhistorische onderzoeken.

 

Van Reeuwijk Bouwmeester is een gecertificeerd Monumenten- en Molenadviesbureau.

ERM

 

 

 

 

 

Het bureau van Reeuwijk bouwmeester

Het bureau Van Reeuwijk bouwmeester, gevestigd in Arum, is sinds 2008 actief. Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren betreffende alle zaken die met monumenten te maken hebben. Er kan hierbij gedacht worden aan traditionele windmolens, waterradmolens, Amerikaanse windmolens, gemalen, sluizen, bruggen, kerken en woonhuizen. Ook zijn er plannen gemaakt voor meer bijzondere objecten zoals grote monumentale gedenktekens. Zeker de laatste jaren zijn wij meer betrokken geraakt bij diverse herbestemmings projecten.

 

Op het gebied van het opstellen van instandhoudings plannen zijn wij een van de grootste aanbieders van het land. In 2012 werden door ons meer dan 265 instandhoudings plannen ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die ook allemaal gehonoreerd werden. Wij waren in dat jaar de grootste aanbieder van ons land op dat gebied.

 

Door ons bureau zijn bouwhistorische onderzoeken uitgevoerd bij vele rijksmonumenten. Dit kan betrekking hebben op een bouwhistorische verkenning met waardestelling tot aan een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek met (detail) digitaal tekenwerk. Al onze onderzoeken vinden plaats volgens de “Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek” van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een specialiteit van ons is het uitvoeren van Dendrochronologisch Onderzoek naar de datering van bij het de bouw of bij een verbouwing gebruikte hout. Wij voeren dit in eigen beheer uit.

 

Op het gebied van de aanleg van brandbeveiligingsinstallaties in molens ( sprinklerinstallaties) is door de jaren heen erg veel ervaring opgedaan. Wij kunnen voor eigenaren het gehele ontwerp met de bijbehorende berekeningen voor dit soort installaties uitvoeren.

 

Een specifiek werkterrein is het opstellen van (restauratie) plannen voor de in Nederland overgebleven monumentale Amerikaanse windmotoren. Voor tientallen windmotoren zijn al plannen gemaakt. Zeker deze groep geheel stalen molens, vaak staande op een betonnen voet, vragen veel kennis van meer moderne materialen als staal, moderne lagersystemen en vroege vooroorlogse betonconstructies.

 

Het werkterrein van van Reeuwijk bouwmeester ligt met name op het gebied van monumentale objecten, regelmatig worden ook adviezen opgesteld voor objecten uit de normale bouw. Soms worden er zelfs plannen gemaakt voor de restauratie en/of bouw van molens in het buitenland. Op dit moment lopen er projecten in Brazilië en Mexico. Voor een monumentale poldermolen in België maakten wij de plannen voor de waterlopen, het gevlucht en het gaande werk.

 

Naast de inhoudelijke voorbereiding en begeleiding voert van Reeuwijk bouwmeester ook voor eigenaren het vergunningstraject WABO uit, worden subsidies aangevraagd en worden fondsaanvragen voorbereid. Wij zijn wat dat betreft instaat om het gehele traject van eerste inspectie van het monument tot aan de oplevering van dit monument voor de eigenaar te verzorgen.